Suszone jagody Acai

Jak zapewne doskonale wiecie, w naszych warunkach, jesteśmy praktycznie skazani na kupowanie suszonych jagód Acai. Czy to źle czy dobrze? Trudno powiedzieć - jedno jest pewne - suszone Acai są wartościowsze i bogatsze w składniki odżywcze. Suszenie (a właściwie liofilizacja) zwiększa potencjał odżywczy jagody, ale odziera ją z walorów smakowych, że o estetyce nie wspomnę. Ale spróbować chyba warto. Choćby ze względu na skład. Jak się niedługo przekonacie, wśród owoców, Acai jest swego rodzaju ewenementem - spójrzcie na zawartość kwasów tłuszczowych, ogromną (jak na owoce) ilość białka i ilość węglowodanów - pamiętając, że wśród nich aż 90% stanowi błonnik. Niedługo podrzucę grafiki obrazujące wartości odżywcze innych suszonych owoców. Będzie więcej danych do porównań :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz